thumb|260px Lampart (Panthera pardus) – gatunek ssaka z rodziny kotowatych (Felidae). Powszechnie znany jest również jako pantera lub leopard. Określenie "pantera" używane jest najczęściej w krajach Azji, zaś "lampart" w Afryce. Jest to czwarty pod względem wielkości kot świata (po tygrysie, lwie i jaguarze). Występuje w Afryce i Azji. Zaliczany jest do tzw. Wielkiej Piątki Afryki.
Lampart, lampart plamisty, pantera, leopard - duży drapieżnik z rodzinny kotowatych, blisko spokrewniony z tygrysami, lwami i jaguarami. Występuje w Afryce i Azji.
thumb|260px Lampart (Panthera pardus) – gatunek ssaka z rodziny kotowatych (Felidae). Powszechnie znany jest również jako pantera lub leopard. Określenie "pantera" używane jest najczęściej w krajach Azji, zaś "lampart" w Afryce. Jest to czwarty pod względem wielkości kot świata (po tygrysie, lwie i jaguarze). Występuje w Afryce i Azji. Zaliczany jest do tzw. Wielkiej Piątki Afryki.
Lampart, lampart plamisty, pantera, leopard - duży drapieżnik z rodzinny kotowatych, blisko spokrewniony z tygrysami, lwami i jaguarami. Występuje w Afryce i Azji.